Bedankje van Glen uit Suriname

 

Hierbij bevestig ik de ontvangst van de laptops, Van Anneke had ik reeds gehoord, dat ze de 2 dozen met speelgoed net op tijd had ontvangen voorm de kerstvakantie. Op 17 dec. heb ik via surpost gehoord dat er een doos voor mij was. Ik vroeg vanwaaruit en ze vertelde mij uit Eindhoven. Ik wist direct dat het van jullie kwamBij het afhalen bij de douane keek de beambte op de verzendnota, waarde 1200 euro’s. Ik zag aan zijn mimiek, date r iets niet goed was. Ik zei direct, maar de spullen zijn toch vrij van invoerrechten, ja, maar je moet eerst ontheffing vragen. Ik zei daarop dat de PC niet voor mij zijn, maar voor 3 scholen t.w. O.S.Kisoensingh school, OS wageningen en OS Coronie. Hij moest de chef douane bellen om te overleggen. Ik zei toen zeg aan de chef, dat het kerstfeest is en dat de scholen straks met kerstvakantie gaan. Hij heft overleg gepleegd en ja hoor ik hoefde slechts inklaringskosten ad Srd 37,50 te betalen. De vrijdag daarop heb ik Helen Smith direct verrast met haar PC. De zaterdag heb ik Kiran van hem afgegeven..De dinsdag daarop ben ik special naar Coronie gereden om aan Anneke van haar te geven, omdat 22 dec.de laatste schooldag was voor de vakantie. Ik heb toen ook foto’s van de cadeautjes gemaakt. De kinderen waren erg blij, dat zag je ook aan de gezichten. Ik prober een dezer dagen foto,s te sturen.


Mag ik jullie vrolijke en gezegende kerstdagen toewensen. En een voorspoedig 2012.
Groeten,
Glenn & Geeta

Winnaars SUR+ tekenwedstrijd

 

1e Bjorn Amatngalim, 9 jr, OS II Wageningen 

 

2e Joshua Giman, 12 jr, OS Totness

 

3e Raveina Nanda, 10 jr, OS Bacovedam

 

4e Miquel Karsopawiro, 12 jr, OS Totness

 

5e Rivaldo Lamtouw, 10 jr, OS Kinsoensing       

 

6e Maudisa Dalger, 10 jr, OS I Wageningen

 

7e Dirk Janomo, 13 jr, OS II Wageningen 

 

8e Shakeen Ramdjan, 7 jr, OS bacovedam

 

9e Aswien, 11 jr, OS Kisoensing  

 

10e Donavan Vlijter, 14 jr, OS III Wageningen

LETS markt Eindhoven 18 Maart en 29 juni

Op zaterdag 18 maart en 29 juni is er weer een Lets markt Eindhoven in het Broeinest
Voor meer informatie, zie www.letseindhoven.nl (ruilhandel van diensten en goederen).
 

Stemmen op goede doelen bij Books 4 life!

Op 11 augustus a.s. organiseert Books 4 Life vanaf 19.30 uur haar eerste Goede doelen presentatieavond in het Broeinest in Eindhoven. Tijdens deze avonden presenteren een aantal kleinschalige projecten die kans maken op financiële ondersteuning van Books 4 Life zichzelf. Welk project uiteindelijk de financiële ondersteuning krijgt is aan u!

 

U kunt stemmen op uw favoriete goede doel. Dit kan aan het einde van de presentatieavond en van 12 augustus t/m 10 september in de Books 4 Life winkel. De winkel is te vinden aan de Hertogstraat 2n in Eindhoven.

 

U bent van harte uitgenodigd om de presentatie bij te wonen. Het Broeinest is te vinden aan de Kanaaldijk Noord 11 in Eindhoven.

 

Goede doelenavond Books 4 Life


BroeinestKanaaldijk Noord 11 te Eindhoven

 

Programma

19.30 uur: Inloop

19.45 uur: Aanvang & welkomstwoord

19.50 uur: Shakti Nepal

20.20 uur: Touaregs Mali

20.40 uur: Pauze

21.05 uur: Neem een kind bij de hand

21.30 uur: Sur+

21.50 uur: Vragen en afsluiting

 

Na afloop is er gedurende een informeel samenzijn mogelijkheid om persoonlijk vragen te stellen aan de vertegenwoordigers van de goede doelen. Daarnaast is het mogelijk om op te stemmen op uw favoriete goede doel.
 

 

Voor meer informatie:

 

Books 4 Life Eindhoven / G Karreman / 06-17028711 / books4life.eindhoven@gmail.com

 

De kleinschalige projecten die zich presenteren zijn:
- Touaregs Mali
- Sur+
- Shakti Nepal
- Neem een kind bij de hand

 


 

HEMON, een bewerking van de Griekse tragedie Antigone

Vrijdag 21 januari: 


HEMON Attika Werkplaats speelt de voorstelling Hemon, een bewerking van het klassieke verhaal Antigone van Sophokles onder regie van Geert Vermeegen. Deze jonge (19 jaar) vierdejaars student aan het ROC Artiest, heeft vorig jaar als speler zijn debuut gemaakt bij Attika in de voorstelling Broederliefde, hierin vertolkte hij de rol van Christiaan. Geert profileert zich nu binnen zijn stage bij Attika als theatermaker.

Datum: 21 januari 2011

Aanvang: 20:00 uur

Entree: gratis

Broeinest, Kanaaldijk Noord 11, Eindhoven

Driemaal een kijk op de wereld, drie performancekunstenaars bezoeken Broeinest

Op vrijdagavond 21 mei a.s.

laten drie kunstenaars een performance zien, al dan niet in het kader van het Broeinest-thema voor 2010: “De Russen komen.” Rudolph Korsten, bekroond poetryperformer uit Nijmegen, brengt zijn multimediale epische gedicht “Solis Saecerdotibus” (Alleen voor Ingewijden) ten gehore. De Eindhovense Marie Lexmond is conceptueel kunstenaar, bij wie het concept niet alleen bij een idee blijft. Het concept krijgt materiaal en vorm door de kunstenaar. Haar werk komt tot uiting door middel van performances, installaties, tekeningen, foto’s en video. Voor het thema: “De Russen komen” interviewde Marie haar Russische tante die na de Tweede Wereldoorlog met haar tewerkgestelde oom uit Duitsland kwam. Dit interview vormt de inspiratie voor een performance/installatie op deze avond. De eveneens uit Eindhoven afkomstige kunstenaar Mark Dijkstra zal op deze avond een performance/installatie laten zien met de titel “The place I live in”. Op een wit zeil dat boven de grond gespannen is, wordt een video geprojecteerd. Beelden uit zijn woonomgeving komen en verdwijnen door zijn handelingen. Het geheel is ingebed in een geluidscollage, waarvan de basis gelegd wordt in consumptie. Bezitten en vergaren lijken de belangrijkste criteria te zijn die ons op de been houden en afleiden van de werkelijke waarden.

Vrijdag 21 mei in Broeinest

Kanaaldijk-Noord 11

Eindhoven

Aanvang: 20:30 www.broeinest.org

Zaterdag 27 maart in Broeinest

Zaterdag 27 maart in Broeinest


Tijdens deze tweede avond van het Futuristen-project van Broeinest staat de politiek centraal. De gebeurtenissen tijdens de eerste 30 jaar van de 20e eeuw in Rusland hebben de loop van de geschiedenis veranderd, niet alleen in Rusland, maar in de gehele wereld. Het was een politieke beroering, waarvan de gevolgen ons tot op heden beïnvloeden. In deze periode ontstonden gewaagde en ingrijpende experimenten op het gebied van kunst en literatuur. De creatieve explosie is van even groot belang geweest als de politieke gevolgen van de Russische Revolutie. Politiek was een elementaire component van alles, wat de avant-garde voortbracht, daarom besteden we een volle avond aan dit onderwerp. Paul Beekhuis gaf op de introductie-avond al een korte voorzet, op deze avond gaan we samen met hem nog wat dieper in op de context waarin de Futuristen opkwamen en het uiteindelijk aflegden.

 

Ter illustratie tonen we twee fragmenten uit de film “Reds” (1981, regie: Warren Beatty: http://www.imdb.com/title/tt0082979/) die gebaseerd is op het ooggetuigenverslag/boek van John Reed (Ten Days that Shook the World: http://en.wikipedia.org/wiki/Ten_Days_that_Shook_the_World).

 

Aanvang: 20 uur (de wodka staat weer koud!)

Uitnodiging avond gemeenteraadsverkiezingen

We nodigen je uit om op woensdag 3 maart samen met ons de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen te volgen. Met een hapje en een drankje zien waar het in Nederland naar toe gaat, niet iedereen is er gerust op. Het is tevens de eerste avond van een nieuw Broeinest-initatief: vanaf april 2010 gaan we van start met een vaste middag "allochtonen-huiskamer" in de week. In samenwerking met Mahesh Sewgobind proberen we Broeinest kleurrijker te maken. Op deze middagen (later mogelijk ook filmavonden en etentjes) zijn alle Broeinest-geïnteresseerden welkom.

Meer informatie en data volgen nog.

 

We beginnen dus op woensdag 3 maart, aanvang 20 uur (ingang Tenierslaan 11 - 13).

Groeten,

Broeinest

Stem - Klank - Resonatie filmavond

FENIKS VOICE

PRESENTEERT VRIJDAG 6 NOV. 2009
EEN FILMAVOND MET HET THEMA

‘STEM � KLANK � RESONANTIE’

TE ZIEN ZULLEN ZIJN :

20.30 UUR

*LOMAX � THE SONGHUNTER

Alan Lomax (1915-2002) was liedjesverzamelaar. Een groot deel van zijn leven reisde hij met zijn bandrecorder de wereld rond, op jacht naar de mooiste volksliedjes. Lomax nam gewone mensen op die zich met hart en ziel voor zijn microfoon gaven. In radioprogramma's waarschuwde hij dat we in snel tempo oeroude zangtradities aan het verkwanselen waren. Wanneer Lomax zelf geveld is door een hersenbloeding, gaat documentairemaker Rogier Kappers op zoek naar de mensen die Lomax vijftig jaar daarvoor opnam. In een oude volkswagen reist hij door Europa. Zijn reis voert hem langs desolate Schotse eilanden, door de dorre binnenlanden van Spanje en naar geïsoleerde Italiaanse bergdorpjes. De documentaire 'Lomax, the Songhunter' is een gepassioneerde en muzikale roadmovie waarin langzaam duidelijk wordt waarom volksmuziek zo mooi kan zijn en wat de legendarische Alan Lomax ooit bezield moet hebben om deze muziek te verzamelen. De zoektocht van de Nederlandse filmmaker Rogier Kappers naar de mensen en hun muziek die ooit door Lomax op de band zijn gezet, verloopt niet altijd even gemakkelijk. Maar soms vindt hij ware juweeltjes. Oude boeren, dagloners, huisvrouwen en schaapsherders doen hun best op hun mooiste liedje. De zoektocht wordt afgewisseld door gesprekken met collega's en vrienden van Lomax, en de fragiele maar vrolijke 86-jarige Lomax zelf.

 

22.30 UUR

*TOUCH THE SOUND � EVELYN GLENNIE

D/GB 2004, documentaire, 99 min., Engels gesproken
Regie/Kamera: Thomas Riedelsheimer

Staande ovaties van critici en publiek tijdens het filmfestival van Locarno en de 'Goldene Taube' bij het Dokfilmfest Leipzig 2004 voor de tweede documentaire van Thomas Riedelsheimer (M�nchen) die al met 'Rivers and Tides' van zich deed spreken. Ditmaal staat niet het visuele maar het akoestische moment centraal. Met z'n camera volgt hij de voor 80% dove Schotse percussioniste Evelyn Glennie, tijdens CD-opnames in een studio ergens in het Roergebied, in de hal van het Centraal Station New York, de lobby van het Guggenheimmuseum of op het dak van een wolkenkrabber, in Japan en in Schotland. 'Touch the Sound' is echter meer als een documentaire, meer als het portret van een dove musicus. Het is een poging toegang te vinden tot een mikrokosmos van klank, ritme en tooncascades en deze in beelden te vertalen. Een ontmoeting van twee kunstenaars, een musicus en een filmmaker, die elk op eigen wijze met hun 'instrument' experimenteren. Via de akoestiek van Manhattan, geluiden van een bouwput, taxi’s, een lekkende watertank, fladderende duiven brengt de camera ons naar het biografische verhaal van een zeldzame kunstenares die tenslotte vertelt hoe ze als kind haar gehoor verliest en dit probeert te heroveren door haar andere zintuigen z� te ontwikkelen dat als het ware haar hele lichaam haar gehoor wordt � horen is voor Evelyn Glennie 'aan-voelen' …
Terecht staande ovaties voor twee fascinerende kunstenaars.

 

LOCATIE: Kanaaldijk-Noord 11 EINDHOVEN

ZAAL OPEN 20.00

ENTREE:6 EURO

 

[N.B. : dit is een activiteit van een externe organisatie] 

YouTube-Wintergasten in Broeinest

Na het succes en de positieve reacties op YouTube-Zomergasten in Broeinest hebben we dit seizoen een vervolg: YouTube-Wintergasten. Wil je een van onze wintergasten zijn? Zoek dan maximaal 3 filmpjes uit op YouTube, eventueel rond een bepaald thema, laat ons die filmpjes op vrijdagavond 18 februari zien en vertel er iets bij. Je kent vast wel dat gevoel bij het bekijken van Zomer- of Wintergasten: Wat zou ik graag ook een keer geïnterviewd worden, daarbij videomateriaal laten zien en vertellen waarom dat voor mij zo belangrijk is of was. In Broeinest bieden we je die gelegenheid. Wil je meedoen? Stuur dan een e-mail aan: jack@broeinest.org met de links naar de fragmenten, de volgorde waarin je ze getoond wilt hebben en natuurlijk je naam. Als je het belangrijk vindt dat we ook het verbindende thema weten, schrijf dat er dan bij. Voorwaarde: De videofragmenten moeten op YouTube of een andere vrij toegankelijke videosite te vinden zijn. Iedereen krijgt ongeveer 20 � 25 minuten voor het tonen van de fragmenten en het bijbehorende verhaal.

 

 

 

 

Vrijdag 18 februari 2011

Aanvang 20.00 uur

Broeinest, Kanaaldijk-Noord 11

Eindhoven

www.broeinest.org

Internationale vrouwennacht

Eten met boeken in Broeinest

We organiseren op zondag 14 december vanaf een uur of 5 's middags een etentje met boeken.

Het is de bedoeling dat iedere gast een stapel van ca. 5 boeken meeneemt, dit kan van alles zijn:
- de allermooiste boeken die je ooit gelezen hebt,
- je meest favoriete boeken van het moment,
- de beste boeken rondom een bepaald thema,
- de beste boeken uit een bepaald genre,
- ...

Het is de bedoeling dat we tijdens het eten over elkaar stapels praten, elkaar over de stapel of boeken uit de stapel vragen stellen, elkaar stapels
vergelijken en naar overeenkomsten of juist verschillen zoeken, over elkaars leesgewoonten praten en ga zo maar door. Lekker eten en drinken en over boeken en lezen praten. Lezers van bibliotheekboeken kunnen proberen de boeken te reserveren voor die datum of anders nemen ze een lijst mee...

Omdat "eten met boeken" met enige kosten verbonden is, werken we dit keer met inschrijvingen.
Als je wilt mee-eten en -praten, verzoeken we je om dit voor 7 december te laten weten aan Harry: harry@broeinest.org en 20 euro over te maken op rekeningnummer 3825999 van de Postbank t.n.v. Harry Vlemmix. Vergeet niet eventuele dieetwensen in je mail te vermelden, dan kan de kokkin hiermee rekening houden.

Smakelijk lezen,

Harry
Jack
Jack

Kelderman & Van Noort typografie

Vrijdag 12 december

 

Als westerling verbaas je er soms over hoe eentonig en saai de Chinese vormgeving is. Kan de Chinees niet uit zijn eigen karakter komen of is het strikt noodzakelijk. Op deze avond gaan we op zoek naar de mogelijkheden om met de Chinese karakters net iets meer te doen dan alleen platte tekst. En we vertonen een onderzoek van Emiel van Boekel en Otje Bastiaanse om met karakters en licht een sfeer te creëren.

 

Als extra bieden we twee verschillende soorten Chinese massage aan.

Hors d’oeuvre varie

Op vrijdag 29 februari 2008,

 

wordt het eerste Hors d’oeuvre geserveerd. Een nieuw concept, een ophoping, een samenraapsel, een verrassingspakket, kortom: Broeinest! Met Hors d’oeuvre varié willen we een avond presenteren met korte schetsen uit verschillende disciplines: dans, video, poëzie, theater, beeldende kunst, film, literatuur, performances...

Met onder meer:

 

TOKTEK VS. LOTTE:

Een samenspel van cello en live sampling. Op verzoek van Broeinest spelen Lotte van Lieshout (cello) en Tom Verbruggen (Toktek) samen. De celloklanken worden live gesampled, bewerkt, verdraaid, verrekt en weer door de luidsprekers in het publiek gegooid.

 

BART ROUWEN = MAMABART: (video-)kunstenaar

Een aantal korte films van de kunstenaar Mamabart voor het hele publiek. Daarnaast zijn er twee individuele belevenissen voor elk publiekslid. In een hoofddoos kijk je door een videobril in het hoofd van de kunstenaar en ziet hoe zijn gedachten werken. Mamabarts visie op de wereld is uitzonderlijk, magisch-realistisch en absurd, hij hoopt dat interessante ideeën leiden tot interessante gedachten.

URL: www.mamabart.com

 

ANS ROBBEN: poëzie

Ans Robben (neerlandicus) heeft o.a. een passie voor poëzie. In november jl. publiceerde zij haar eerste gedichtenbundel ‘tussen de seizoenen het licht’. Sinds 1987 woont zij in Eindhoven. In diverse tijdschriften (w.o. Gist, Opwenteling, Lust & Gratie en Vrouw & Kultuur) zijn gedichten van haar hand gepubliceerd. Tijdens Hors d’oeuvre varié zal zij enkele gedichten voorlezen.

 

GIJS VAN BON, MANDER LIEFTING & MARCEL DOLMAN: TAOS

TAOS is een driedimensionaal hoorspel, waarin je kunt rondluisteren. De installatie bestaat uit laptops en headsets/hoeden. Als je er een op hebt, ‘ziet’ de laptop waarheen je kijkt. De laptop rekent uit, welk geluid in die kijkrichting te horen is. Zo kun je de hele ruimte rondluisteren. Wanneer de laptops aan elkaar gekoppeld worden, kunnen zij van elkaars hoeden weten, waar deze zich ten opzichte van elkaar bevinden en welke hoed welke kant op kijkt. Een hoed kan een geluid of personage bevatten...

URL’s: www.snodevormgevers.nl - www.gijsvanbon.nl

 

ROEL VERSTAPPEN: beeldend kunstenaar

Verstappens werk is figuratief met veel kleur, complex en met een veelheid aan thema’s. De wijze van schilderen getuigt van een sterke gedrevenheid. Het werk heeft zeker iets mee te delen, maar is desondanks niet van de nodige humor gespeend. ”Gooi dit alles in een ’melting pot’, dan goed koken, of beter nog, flink laten aanbranden, niet blijven roeren maar weglopen en veel te laat terugkomen voor het beste resultaat”, zo omschrijft Roel het recept voor zijn schilderijen met gemengde techniek.

 

NINA VAN DEN HOUTEN: beeldend kunstenaar

Nina van den Houten presenteert nieuw werk: “Stoffelijk Overschot”, een deel van een serie portretten. (…) aber sie braten die Herzen unserer Toten und essen sie auf wei�en Tellern. KUNDE (…) Meine Frau hat mich dazu gemacht. Es begann, als wir heirateten. In Amerika sagt man: �Ich hole mir schnell nur eine Schachtel Zigaretten“, und dann kommt man nie wieder. Das ist Freiheit.

TOCHTER Kennen sie Amerika?

KUNDE Ja, zweimal.

TOCHTER Wie ist Amerika?

KUNDE Amerika ist sehr gro�. Das muss man zuerst feststellen.

(uit: Bauern Sterben, Franz Xaver Kroetz, 1999)

 

DANIËLLE HOOIJMANS: performance / installatie

Wat als alles weg valt, als iedereen die je kent er in eens niet meer is. De bakker is weg, je man komt niet thuis en je kinderen worden niet meer wakker. De situatie is veranderd, alle sporen van hen lossen langzaam op. Ze zijn niet weggegaan of vermist, ze zijn er niet meer zoals nooit geweest. Is het een fantasie of een verlangen, wie ben je als alle rollen verdwijnen. Daniëlle Hooijmans (’82) studeerde in 2006 als theatervormgever aan de HKU. Als vormgever en regisseur wordt zij gedreven door een fascinatie voor menselijk gedrag, identiteit van huid en lichaam, noodzaak van beweging en mode als achtergrond. Ze observeert en kopieert. Zoals het een goed Hors d’oeuvre varié betaamt, is er plaats voor aanvulling, verandering, noviteiten en de groente van het seizoen.

 

Aanvang 20:00 uur

De Kale Zangeres, een lezing in de meest letterlijke zin van het woord

Vrijdag 1 februari 2008

 

De Kale Zangeres - Eugène Ionesco. In dit toneelstuk, waarin de afhankelijkheid van taal en de macht van de taal centraal staan, voert Eugène Ionesco twee echtparen, een brandweercommandant en het dienstmeisje Mary ten tonele. Er wordt in Broeinest geen toneelstuk opgevoerd; 6 personen zullen, vrijwel onvoorbereid, het stuk hardop lezen. Het idee is ontstaan, nadat we tijdens de Duitse avond "Von Goethe bis heute" de "Erlk�nig" van Goethe gezamenlijk hardop hadden gelezen. Samen een toneelstuk lezen, lijkt ons een interessante manier om hierop voort te borduren.


Scène I

Mevrouw Smith: Zo, het is negen uur! Wij hebben soep gegeten, vis, aardappelen met spek en Engelse sla. De kinderen hebben Engels water gedronken. Wij hebben goed gegeten vanavond. Dat komt omdat wij in de buurt van Londen wonen en omdat onze naam Smith is. (Mijnheer Smith leest verder, klakt met zijn tong)...

 

Scène VI

...Mijnheer Martin: Darling, laten we alles vergeten wat er niet tussen ons gebeurd is, en laten we, nu wij elkaar hebben weergevonden, proberen elkaar niet meer te verliezen en laten we verder leven zoals vroeger. Mevrouw Martin: Ja, darling!...

 

Scène VIII:


...Mevrouw Martin: Wanneer? Mijnheer Martin: Nou, daarnet. Mevrouw Smith: Ja, maar pas na vier keer bellen was er iemand. En de vierde keer telt niet. Mevrouw Martin: Altijd. De eerste drie keren tellen alleen maar....

 

Scéne XI

...Mevrouw Smith: Wat een kakelaar, wat een kakelaar, wat een kakelaar, wat een kakelaar, wat een kakelaar, wat een kakelaar, wat een kakelaar, wat een kakelaar, wat een kakelaar, wat een kakelaar, wat een kakelaar. Mijnheer Martin: Wat een kakelaar van 'n kakkerlak, wat een kakelaar van 'n kakkerlak, wat een kakelaar van 'n kakkerlak, wat een kakelaar van 'n kakkerlak, wat een kakelaar van 'n kakkerlak, wat een kakelaar van 'n kakkerlak, wat een kakelaar van 'n kakkerlak. Mevrouw Martin: Cactus, Cale Cactus! Mevrouw Smith: Haringkaker, je kaakt ons in. Mebrouw Martin (doet haar mond wijd open): Ah! Oh! Ah! Oh! Laat mij tanden knarsen. Mijnheer Smith: Kaaiman! Mijnheer Smith: Ik ga in 'n kamer wonen in mijn cacaobomen....

Jezus & Maria Magdalena, een mythe van liefde en vrijheid

31 augustus 2007

 

Waartoe zijn wij man en vrouw op aarde?

Religie en seksualiteit lijken een gespannen verhouding met elkaar te hebben. Van de kerk 'mag' immers bijna niets en 'moet' er van alles. Maar wie teruggaat tot het verre verleden van de mensheid ontdekt dat het ontstaan van religie alles te maken heeft met seks. Lisette Thooft, auteur en redacteur van het opinieblad VolZin voor geloof en samenleving, onderzocht mythen van verschillende oeroude culturen. Zij stelt: de zondeval in het christelijke geloof is een metafoor voor het feit dat juist de seksualiteit van de mens ooit losbrak uit de ijzeren wetten van Moeder Natuur. Want wij vrijen niet alleen voor de voortplanting, maar ook uit lust en liefde.

Waartoe dient die typisch menselijke seksualiteit dan eigenlijk? Waartoe zijn wij man en vrouw op aarde? Volgens Thooft heeft God - de Eeuwige, de Bron - de mens eerst nog ongedeeld geschapen als geestelijk prototype, naar zijn evenbeeld (zoals we lezen in Genesis 1) en vervolgens in de stof gecreëerd en doormidden gedeeld (Genesis 2). Zo ontstonden de geslachten, radicaal tegenovergesteld en voorbestemd tot eindeloze conflicten, maar ondertussen eeuwig en onontkoombaar tot elkander aangetrokken. Het doel daarvan is: ontwikkeling. De man streeft naar vrijheid, de vrouw naar liefde. Alleen als ze elkanders streven in zichzelf opnemen, komen ze er samen uit; en daarmee ontwikkelen ze zichzelf langzaam maar zeker, door de eeuwen heen, tot heel mens.

Jezus en Maria Magdalena laten zien, als in een stripverhaal, hoe dat gaat: de man offert zichzelf, de vrouw laat haar geliefde los. Zo doen ze allebei precies wat ze het moeilijkst en het pijnlijkst vinden. Want vraag een vrouw niet zichzelf op te offeren - dat kost haar geen moeite en leidt niet tot ontwikkeling. En vraag een man niet om los te laten - dat kan hij al. Juist de paradoxale bijbelse opdracht leidt tot steeds verder gaande spirituele ontwikkeling en beschaving.

Deze opvallende visie beschreef Thooft in haar boek Jezus & Maria Magdalena, een mythe van liefde en vrijheid, dat vorig jaar uitkwam (uitgeverij Balans, Amsterdam) en "adembenemend is geschreven, dat het u van de eerste tot de laatste bladzijde zal blijven boeien."

Op vrijdagavond 31 augustus is Lisette Thooft te gast in Broeinest om haar boek en haar ideeën toe te lichten.

 

Aanvang 20.00 uur

The Mother Project, een film van Peter Sutherland

 Vrijdag 27 april 2007

 

Na het zien van The Mother Project van Peter Sutherland zit je met een leeg gevoel naar de aftiteling te kijken. Dit indrukwekkende portret van de fotografe Tierney Gearon laat je met vragen en misschien zelfs woede of verdriet achter.

Peter is zo vriendelijk geweest om de film aan Broeinest ter beschikking te stellen. Na het zien van de film bieden we de mogelijkheid om er met elkaar over te praten.

Uit de tekst bij de tentoonstelling van Peter Sutherland in MU: The Mother Project volgt de controversiële maar gevierde fotografe Tierney Gearon tijdens drie jaar van haar leven. De ruim een uur durende film belicht de mysterieuze banden tussen haar moeder, Tierney zelf en haar kinderen; dat wat hen bindt en dat wat hen uiteen drijft. Gearon blijkt een ideaal subject, ze is rauw en direct. Het resultaat is een zeer persoonlijke film die de conventies van de kunstenaarsdocumentaire doorbreekt. Niet alleen pratende hoofden, voor- en tegenstanders van het werk en een bezoekje aan de studio, maar een reis voorbij de foto’s. De camera kijkt mee over de schouder van de fotografe naar haar werkwijze en inspiratiebronnen, de artistieke vragen waarmee ze worstelt, maar ook naar de onconventionele nucleaire familie die altijd de basis zal blijven voor haar werk.

Het feit dat Sutherland zo lang en indringend gekeken heeft naar Gearon is te verklaren vanuit zijn eigen passie voor het private. Ook hij balanceert in beeld op de grens tussen het persoonlijke en het universele.

 

Interessante links:
www.themotherproject.com
www.tierneygearon.com
www.petersutherland.net
www.nieves.ch/peter.html
www.mu.nl/exhibitions/73-game/73-game.html

 

Aanvang: ca. 20:00 uur

We maken de balans op

Beste Broeinest-bezoekers en -geïnteresseerden,

 

Na anderhalf jaar Broeinest lijkt het ons een goed idee om de balans op te maken. Terug- maar vooral ook vooruitkijken, plannen maken, ideeën verzamelen, pr-mogelijkheden inventariseren, programma's bedenken. Iedereen is welkom op vrijdag 23 februari 2007 vanaf 20.00 uur in Broeinest. Wij zorgen voor koffie en gebak, zorgen jullie voor goede ideeën?

 

Broeinest

Broeinest in Concert: Peace Of My Heart

Met PEACE OF MY HEART herleven de SIXTIES in Broeinest


Vrijdag 15 december 2006

PEACE OF MY HEART bestaat uit de zangeressen Sjan van den Boomen, Tanneke van der Heijden en Beja Vogels. Zij brengen een programma vol jeugdsentiment of, voor anderen, een (hernieuwde) kennismaking met de protest- rock- en folksongs uit de jaren '60. Nummers van Bob Dylan, The Doors, Janis Joplin, Melanie, Van Morrison en vele anderen zijn door Lizzie Kean driestemmig gearrangeerd.

Speciaal voor deze avond zal Lizzie ook de pianobegeleiding voor haar rekening nemen.

 

Aanvang 20:30 uur

Verkiezingsavond

Woensdag 22 November 2006

 

Op grootbeeld kunnen we schakelen tussen de verschillende verkiezingsprogramma's, en de vreugde of het verdriet met elkaar delen: gaan we een voortzetting krijgen van het huidige beleid of is het tijd voor verandering ?

 

Om 20:00 uur

Amnestie Kaartschrijfactie

Vrijdag 1 December 2006

 

Het ad hoc initiatief van vorig jaar was zo geslaagd dat we het dit jaar herhalen. 150 ansichtkaarten hebben we toen verstuurd naar politieke en gewetensgevangenen over de hele wereld. Gewoon een groet / “hart onder de riem” van diegenen die vanwege hun opvattingen gevangen zitten. We zorgen voor ansichtkaarten maar breng er zelf ook mee als je er nog wat hebt liggen !

 

Om 20 uur in Broeinest

FIlm: Homokaravaan 1983

Vrijdag 22 September 2006

 

De woelige jaren '80 gingen ook aan Eindhoven niet ongemerkt voorbij, integendeel. Vanuit het Kollektief Kaffee organiseerden radicale potten en flikkers 3 jaar op rij een homokaravaan. Met een confronterend programma maakten zij straten en pleinen in Zuid-Nederland "onveilig". Rob de Vries maakte er een filmverslag van. Een nostalgische terugblik voor hen die erbij waren. Een interessant tijdsbeeld. Maar had het - behalve voor henzelf - ook zin? Wat heeft de homostrijd opgeleverd? Een jaarlijkse blotekontenparade op de Amsterdamse grachten, het homohuwelijk en een uiterst commerciële sexindustrie?

Wat heeft de homostrijd nog meer opgeleverd?
Wat is er onveranderd gebleven?
Waar zijn de vrouwen?
Wat is het negatieve saldo, wat de winst?
Een discussie, hopen we.

Rob de Vries, de filmer, zal ook aanwezig zijn.

 

Aanvang 20 uur

Didgeridoo Workshop

Vrijdag 4 augustus 2006

 

Tijdens deze workshop leer je - 95% van de deelnemers binnen 15 minuten - grondtonen spelen. Een ander deel van de workshop zal bestaan uit verhalen en achtergronden van kunst en cultuur van de aboriginals. Er zijn voldoende digeridoos aanwezig, maar als je er zelf één hebt, kun je die natuurlijk meebrengen. Voor meer informatie, bezoek www.yidaki.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan deze avond, wel graag een bijdrage in onze spaarpot...

 

Vanaf 20:00 uur.

 

1 jarig bestaan Broeinest

Beste mensen,

Voor a.s. vrijdag 12 mei 2006 stond eigenlijk een ander evenement gepland, maar door omstandigheden is dit verplaatst. Om op deze avond in Broeinest toch iets leuks te doen, vieren we ons 1-jarig bestaan met een hapje en een drankje. We zorgen voor een lopend buffet en iets lekkers te drinken, het weer zal wel meewerken dus een prettige avond op het terras staat niets meer in de weg. Willen jullie wel even laten weten (mail aan jack op broeinest.org) of je komt, zodat wij weten op hoeveel eters en drinkers we moeten rekenen! Als je zin hebt om iets voor het buffet te maken, laat dat dan ook even weten (bonnetjes bewaren en we betalen je de ingrediënten terug).

 

Groeten en tot a.s. vrijdag een uurtje of acht,

Broeinest en Amnesty International

Vrijdag 24 maart 2006

 

Broeinest gaat in samenwerking met Amnesty Eindhoven aan een dossier werken. Het onderwerp is geweld op Egyptische politiebureaus. In beginsel willen we ons breed gaan oriënteren op politieke, sociale en culturele gegevens. Op termijn zullen daar acties en activiteiten uit voortvloeien. Op het moment zijn we met zijn vijven.

 

Heb je belangstelling om mee te doen?

 

Vanaf 20:00 uur

Tot dan,

alleen schoonheid kan ons redden...... (Fjodor Michailowitsj Dostojewski)

Vrijdag 25 november 2005

 

(Avond 3 in een cyclus van 3)

In welk tijdsgewricht en onder welke omstandigheden dan ook, wat voor politiek of cultuur er ook heerste, altijd waren er schrijvers en kunstenaars. Vertegenwoordigers van geest en gedachte, uitdrukkingen van indringend kijken, die de werkelijkheid niet als gegeven feit of vanzelfsprekendheid zagen. Spiritueel, geëngageerd, bespiegelend, confronterend… Als je naar de kunstgeschiedenis kijkt, bevond de kunst zich steeds in het centrum van de macht. Wat deed ze daar? Op deze afsluitende avond van de herfstcyclus willen we de kunst en haar rol onder de loep nemen.

 

Toegang gratis

Aanvang 20 uur

Economie|Democratie

Vrijdag 21 oktober 2005

 

(Avond 2 in een cyclus van 3)

Als het referendum over de Europese grondwet 1 ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat er een kloof bestaat tussen burgers en politici, tussen vertrouwen en macht. Een van de grootste oorzaken zou wel eens kunnen zijn, dat grote groepen, die zich voorheen verbonden voelden met religie of ideologische stromingen, zijn losgeraakt van deze basis-“waarheden” Het vervangingsmiddel, een geliberaliseerde vrije markt (inclusief publieke diensten en zorginstellingen), globalisering met zelfverrijking aan de top en consumptiedwang aan de onderkant, lijkt de maatschappij op drift te doen slaan. Op deze tweede avond, maken we een prikkelende keuze en willen we aan de hand van opnieuw drie stellingen/standpunten een structuur ter discussie stellen.

 

Toegang gratis

Aanvang 20 uur

 

Terugblik:

De tweede avond in de Herfstcyclus - Economie & Democratie Het aantal aanwezigen was in vergelijking met de vorige avond over GOD verdubbeld. Heeft GOD minder aantrekkingskracht dan Economie & Democratie??? De drie 'stellingen'

1. Kunst, onderwijs en sport dienen zich sponsorloos te kunnen ontwikkelen.
2. Consumeren = Geluk (ondertitel: consumensen)
3. Hoe ziet de toekomst eruit? (ondertitel: consuminderen)
gaven volop aanleiding tot discussie. Hier had ik op gehoopt toen we met Broeinest begonnen: zo'n avond waarop je nieuwe meningen en visies hoort, je eigen ideeën kunt staven en formuleren en waarop het je duidelijk wordt dat je écht niet over alles een mening hoeft te hebben. Ook het feit dat we niet tot één sluitende mening zijn gekomen, spreekt me aan. Ik vind het juist prima dat we ondanks af en toe zeer verschillende meningen op een prettige en respectvolle manier met elkaar kunnen praten en geen zieltjes willen winnen of elkaar moeten overtuigen van ons gelijk!

God

Vrijdag 16 september 2005

 

(Avond 1 in een cyclus van 3)

Vier thema’s op drie avonden waarbij we, aan de hand van beeld, geluid, tekst en stellingen, proberen om ons te oriënteren op wat belangrijk is voor ons als mens onder een bombardement van informatie. In den beginne was de aarde woest en ledig en Gods geest zweefde over de wateren. In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. Het woord van God is multi-interpretabel gebleken, racisme werd ermee verdedigd en bevrijdingstheologie gepredikt; het bracht ons Bach en de Sixtijnse kapel, een moreel besef en schuldgevoel. Wie en waar God is, is een vraag die ook deze avond wel onbeantwoord zal blijven. Wel willen we op deze eerste avond van de cyclus, aan de hand van drie voorbeelden en stellingen, een idee aanscherpen, hoezeer God (of de idee van een God) indringend in ons leven en onze cultuur aanwezig is.

 

Toegang gratis

Aanvang 20 uur
 

Broeinest presenteert Poezie

Met o.a. de dichters:

- Kyra Fooy

- Hicham Akel

- Klara Smeets

- Mongi Farami

 


Datum: 28 juni 2005

Aanvang: 20:00 uur

Entree: Eur 2,00

In BROEINEST, Tenierslaan 13, Eindhoven.

Tot in Broeinest!

Ine, Marianne, Jack, Harry, Gerard, Hannes en Jack

 

Gedichten van de poëzie avond

18 septemberplein

 

Gebouwen vouwen zich

om de rotonde

gekleed als dame

doet ze modainer

nu ze zich kern van luxe

weet

dit plein vergeet het dorp

dat ze ooit diende

maar begroet je nog steeds

 

Brabant Literair, december 2004.

 

Klara Smeets

 

Zo zag ik de doden

van de daken afdenderen

de doden

hun doorgegroeide puntige piekige haar

hun oogbolletjes darrend in hun benige kassen

vergeeld, vergaan, verkoold

als op een kinderglijbaan

voetbotten ratelend in de lucht

van opluchting en kirrend kinderlijk geluk

zoals bij de senielste ook ontstaat

de dodelijk stillen vlogen ruiterlijk fris

en opgetogen

het stof tegemoet

van de straat

 

Kyra Fooy
 

Workshop gospel singing

Vrijdag 23 september 2005

 

(Deze avond heeft geen enkel verband met die van 16 september). Joany Muskiet en haar pianist uit Rotterdam begeleiden deze workshop. Voor liefhebbers van zingen - je hoeft de gospels niet te kennen en je hoeft niet religieus te zijn om te kunnen deelnemen. Een beetje toon kunnen houden is wel fijn, maar je moet het vooral leuk vinden om samen met anderen te zingen - HALLELUJA!

 

Bijdrage in de kosten: 5 euro p.p.

Aanvang: 20 uur
 

De Cowpokes in Broeinest

Vrijdag 26 Augustus 2005 vanaf 20:00 uur

 

Uit de biografie van The Cowpokes: "Je hoort bij The Cowpokes de typische immigrantenmuziek. Prachtige traditionals, vaak met Ierse invloeden, die op een oorspronkelijke en toch eigen manier worden vertolkt. Zo zijn er de tergend mooie twee- of driestemmige ballads, maar ook de bekende Ierse feestjigs. Soms hoort men een prachtige blues met jankende mondharmonica, dan weer opzwepende bluegrass met een razendsnelle banjo. De muzikanten Charly Jansen, Simon Snel en Jerry Gout, maken gebruik van akoestische gitaren, mandoline, banjo en mondharmonica. Ze beschikken alledrie ook nog eens over een heel goede stem."

 

The Cowpokes

CHARLY JANSEN

SIMON SNEL

JERRY GOUT

 

We hopen op mooi weer, dan zijn er "Original Hamburgers" op het balkon. Met deze avond openen we het eerste seizoen van Broeinest.

 

Bijdrage in de kosten: 5 euro p.p.
 

Het Experiment: muzikale avond

Vrijdag 7 oktober 2005

 

DJ DMDN

Sinds midden jaren tachtig is DMDN (Sjak van Bussel) ondergronds actief als uitgever, DJ en muzikant. Hij speelde in bands als LEWD en THU20 en heeft 15 jaar radio gemaakt bij Radio Banzai (Den Bosch). Hij is medeoprichter van het in 2003 opgerichte illegale radiostation Radio Raket in Tilburg. Op dit moment is hij hoofdzakelijk actief als DJ DMDN, draait regelmatig op exposities en feesten en richtte het platenlabel ANTENNE op (gelieerd aan zijn platenzaak in Tilburg). DJ DMDN zorgt voor de adrenalinestoten tussen de optredens door: soundscapes met of zonder beats, elektro-acoustisch, noise en minimal techno.

 

Jos Smolders

Jos Smolders (Deurne, The Netherlands, 1960) studied architecture at the Delft Technical University but quit and continued the musical tape experiments of his childhood. He started musicological studies of electronic and recorded music. For six years he was co-editor of Vital Magazine. Active in the underground electronic scene, founding member of the renowned Dutch electroacoustic ensemble THU20, he released his own music on cassette, LP and CD. He now works as a sound designer and composer in Tilburg (The Netherlands). Since 1887 he curates www.earlabs.org, a website devoted to electronic music.

 

Kapotte Muziek: Frans de Waard / Roel Meelkop / Peter Duimelinks Kapotte Muziek was founded in 1984 by Frans de Waard and Christian Nijs. This collaboration lasted until 1987, when Christian left the project to become a guitar player in a rock band. After this Frans kept Kapotte Muziek going as a studio project and is doing so until this very day. In 1993 Peter Duimelinks joined forces with Frans for an extensive tour in the USA. In 1995 they asked Roel Meelkop to join Kapotte Muziek for live performances. Since then Kapotte Muziek exists on two levels: the studio project, run by Frans only, and the live project with the three aforementioned members. As a studio project, Kapotte Muziek is concerned with recycling used sound material into a new product. Most of us would now call this 'remixing'. A long list of releases can show for this. As a live project, Kapotte Muziek uses everyday sounds to make collages/soundscapes, with an emphasis on listening to sound itself, rather than to any preconcieved ideas. Prerecorded environmental sounds are mixed with sounds, generated by the live manipulation of found objects, mostly found in the vicinity of the location of the performance. Kapotte Muziek have toured exstensively in this formation. Since 1997 Kapotte Muziek have done several workshops, in which the participants are introduced to the musical methods of the Kapotte Musicians.

 

Aanvang: 20 uur

Bijdrage in de kosten: 5 euro p.p.

 

Bericht uit Suriname

Oh hallo

 

Wat leuk . Ik dacht even door de slechte internetverbinding dat mijn emailtje niet aangekomen. Zoals je gezien hebt mail ik vanuit mijn blackberry. Heb namelijk geen goede computer in huis. Was van plan om morgen naar een cybercafe te gaan om weer een mailtje te sturen. Dus je kon mij niet beter verrassen . Ik apprecieer het ten zeerste . 100x thanks voor dat boek. Hoeveel geld kan ik voor je overmaken en via welke bank? Geef heel gauw door dan komt het in orde. Verder heb ik voor 2 kleuterklassen samen 45 leerlingen. En op 5 december vieren de leerlingen feest want dan is het kinderdag. De sinterklaas is al moe om vanuit ned. Naar sur. Te reizen vanwege de hoge leeftijd en dus vieren de Sur. Kids de kinderdag. Verder eindigt het eerste kwartaal van dit schooljaar 22 december en dan viert elke klas 21 december kerst met de klassejuf en het personeel viert het dan ook samen. Met kerst en pasen maken de kids ook leuke werkstukken.Laat mij je alvast namens het personeel en namens alle kids vriendelijk bedanken voor jouw bereidwilligheid en jouw geste. Ik ben zo blij voor mijn kids omdat het grootste deel van de leerl. Uit een sociaal zwak milieu komen maar daarom maak ik als leidinggevende alle moeite voor mijn kids ze te stimuleren en te motiveren in een kindvriendelijk milieu zodat ze iets groots in de maatschappij worden en altijd terug kunnen kunnen kijken naar een leuke schooljeugd op de O.S Totness. Zodra de school al helemaal geverfd is maak ik een foto vanuit mijn blackberry dan zul je ook een beeld hebben hoe de school er dan uitziet. OK Harry het is op dit moment 9.30 u en lekker weer. In de middag hartstikke heet . Ik stuur met dit mailtje een zonnetje mee.

 

Have a nice sunday en de groetjes van anneke

 


 

Starnieuws Suriname schrijft...

 

Coronie ontvangt boeken van Sur+

 

06 Sep, 13:00

Schoolleider Anneke Djopawiro en enkele leerlingen bezig met de geschenkzending uit Nederland.
Het district Coronie heeft 30 dozen boeken ontvangen van Stichting Sur+ uit Nederland. Het gaat om jeugdliteratuur en andere boeken, zegt medewerker van Sur+ en schoolleider van de Openbare School Totness, Anneke Djopawiro aan Starnieuws. De schoolleider is blij met deze geste en benadrukt dat ‘lezen weten is’.

 

 

Djopawiro deelt mee dat de boeken verdeeld zullen worden onder de vier basisscholen, de St. Anthoniusschool, de Salemschool, O.S. Totness en de Gerhardtschool in het district. Een deel van de boeken gaat naar het district Nickerie. Volgens Djopawiro is er een schaarste is aan jeugdliteratuur waardoor de bibliotheken van de meeste scholen weinig te bieden hebben. Leerlingen kunnen beter gestimuleerd worden om te lezen, wanneer het aanbod aan boeken groot is.

 

Sur+ houdt zich bezig met het inzamelen en verschepen van jeugdliteratuur en andere boeken naar Suriname. Deze stichting opereert onder de vlag van Stichting Broeinest, waar cultuur in vele vormen centraal staat. De accenten liggen op theater en beeldende kunst. Deze organisatie werkt op niet-commerciële basis. Sur+ heeft eerder computers en beeldschermen aan basisscholen in Suriname geschonken.

 

Link naar orginele artikel

Ontvangst van de 1e zending boeken in Suriname|mei 2011

Clarapolder,2 juni 2011

 

Betreft: dankzegging

 

Geachte meneer Sewgobind van SUR+,

 

Middels deze zeggen wij, de schoolleiding, de leerkrachten en de leerlingen van de

O.S. Kisoensingh u hartelijk dank.

 

Op 23 mei 2011 hebben wij de 4 dozen met boeken in ontvangst kunnen nemen. We weten dat de leerlingen van de school er goed gebruik van zullen maken. Met het oog dat wij in de toekomst wederom mogen uitkijken naar meer boeken,

verblijven wij.

 

Vriendelijk groeten

 

De schoolleider van de O.S. Kisoensingh mw. Smith-Verbond, H.J.

Het personeel

De leerlingen

 

 

 

 

 

 

 


 

Introductie hedendaagse kunst voor allochtonen/nieuwkomers 21 april

Op zondag 21 april organiseert Broeinest in samenwerking met het Van Abbemuseum een introductie in de hedendaagse kunst voor allochtonen/nieuwkomers.
Onder begeleiding van deskundigen vindt er een rondleiding in het Van Abbemuseum plaats en daarna een gesprek (met koffie en cake) over de betekenis en het belang van moderne kunst.

Kinderen zijn erg welkom! Voor hen is er een speciaal programma met tekenen en schilderen in het museum.

Deelname is gratis.
Reserveren verplicht: Stuur een e-mail aan harry@broeinest.org en vermeld daarin het aantal volwassenen en kinderen.

 

 

21 Nisan Pazar günü Broeinest, Van Abbe Müzesi işbirliği ile göçmenler ve Hollandaya yeni gelenler için çağdaş sanat hakkinda tanitimda bulunacaktir.
Uzman rehberlerinde bulundugu bu gun, once Van Abbe Müzesinde gezilecek daha sonra modern sanatin anlami ve önemi üzerine bir konusma yapilacaktir. (Kahve ve kek ikraminda bulunulacaktir).

Tanitima cocuklarda katilabilir! Onlar için müzede çizim ve boyama ile özel bir program duzenlenmistir.

Katılım ücretsizdir!
Rezervasyonlariniz icin harry@broeinest.org bir e-mail gonderip yetişkin ve çocuk sayısını belirtiniz.

 

LETS Eindhoven

Kennis maken met LETS Eindhoven!? (ruilhandel van diensten en goederen)
Dinsdag 11 december organiseert Lets Eindhoven een sfeervolle talentenmarkt in Broeinest.
Kanaaldijk Noord 11 Eindhoven.
Toegang gratis, de deur is open van 19.30 tot 22 uur.
 

Lets EINDHOVEN
LETS (lokaal economisch trasactie systeem) is een lokaal ruilhandelsysteem met eigen valutaZonder rente of inflatieOns land telt zo’n 100 LETS- kringen, waaronder Eindhoven.

 

Waarom zo’n ruilkring?

Je zet je eigen kennis of hobby in om een ander te helpen en je verdient daar punten mee die wij talenten noemenZo krijg je de kans om van anderen “te kopen” wat je zelf nodig hebt, bijvoorbeeld schilderwerk, naaiwerk, tuinonderhoud, poetswerk of computerles. Je bespaart tijd en energie die je niet verspilt aan klussen waar je een hekel aan hebt (maar die een ander juist leuk vindt) je maakt zo tijd vrij om dingen te doen waar je zelf lol in hebt.

 

Kleine portemonnee?

Heb je een kleine portemonnee en dus geen geld voor wat luxere diensten? Ook dan biedt LETS uitkomst. Verwen jezelf eens met een massage, reiki of voetreflexzone-behandeling. Daarnaast ontmoet je leuke mensen, je hebt kans om andere hobby’s uit te proberen of iets te leren. Je kunt elkaar ontmoeten op de maandelijkse “talentenmarkt”, daar etaleert ieder zijn diensten en goederen (2de hands spullen, kleding, kaarten, etc.)

 

Hoe werkt het LETS systeem?

Je wordt lid van het LETS-systeem, vervolgens kun je “handelen”, dus zelf een dienst aanbieden of ontvangen, handelstarief is 30 talenten per uur. Je houdt zelf je LETS-talenten bij via internet (of laat het via de LETS-talentenadministratie doen). Elke 2 maanden ontvang je een krantje, waarin o.a. advertenties en aanbod van leden staan en de activiteitenkalender. Daarnaast kun je altijd online het laatste nieuws opzoeken en alle actuele vraag en aanbod van je medeLetsers bekijken. Het is belangrijk je te realiseren dat LETS je tijd kost..maar je krijgt er veel voor terug!

 

Heb je interesse of wil je meer weten?
Bel gerust naar: Heleen 040 2817961 of Thea 040 2480227 of bezoek onze website www.letseindhoven.nl
 

BROEINEST JAM SESSIE

Op vrijdag 25 november organiseert Broeinest een jamsessie met een breed spectrum aan muzikale stijlenHindoestaans, Turks, Marokkaans, Jazz, Rap, populair…in wisselende samenstellingen!

 

Een achttal muzikanten zeker, mogelijk 12, bezoekers worden ook uitgenodigd om een instrument mee te brengen.

 


Aanvang 20 uur, toegang gratis. 

 

 

Sur+ stelt zich voor, een bonte avond

BROEINEST vrijdag 1 JULI

 

1 juli is de dag dat de afschaffing slavernij in Suriname wordt gevierd. In Broeinest gaan we dat vieren met een avond muziek, optredens en lekkere hapjes. Tevens een expositie van de beste kindertekeningen van scholen in Suriname. Het is de eerste activiteit van de samenwerking tussen Broeinest en Sur+ (elders op deze site kan je meer lezen over dit initiatief).

 

 

Namaste

 

 

 

Aanvang 20 uur

Toegang is gratis

 

Kanaaldijk- Noord 11 

Eindhoven
 

Majakovski, een tragedie in twee bedrijven

Theatergroep Attika is begin 2010 een samenwerkingsverband aangegaan met cultureel initiatief Broeinest. Onze vaste werk- en repetitieruimte wordt door Broeinest beschikbaar gesteld en als tegenprestatie verzorgt Attika jaarlijks een theatrale presentatie die een relatie heeft met een onderwerp waarop Broeinest zich dat jaar concentreert. Dit jaar is dat het Russische futurisme. Attika heeft de poëtische theatertekst "Majakovski, een tragedie in twee bedrijven" bestudeerd. Na veel experimenteren is er een korte associatieve en theatrale montagevoorstelling van gemaakt. Het werken aan een tekst van één van de belangrijkste Russische dichters uit de tijd van de futuristen, Vladimir Majakovski (1893-1930) is voor een groot deel van de huidige spelers van Attika een heel bijzonder en leerzaam project geweest. We nodigen je van harte uit om naar het resultaat te komen kijken. Er is maar één voorstelling, op 25 september in onze werkruimte.

 

Kanaaldijk Noord 11 Eindhoven.

Aanvang 20:30 Entree: gratis

YouTube-Zomergasten in Broeinest

Ook Broeinest krijgt zomergasten op bezoek. Wil je een van onze zomergasten zijn, zoek dan 3 filmpjes uit op YouTube, eventueel rond een bepaald thema, laat ons die filmpjes op donderdagavond 15 juli of 29 juli zien en vertel er iets bij. Misschien ken je dat gevoel bij het bekijken van Zomergasten: Wat zou ik graag een keer videomateriaal willen laten zien en daarbij vertellen, waarom dat voor mij zo belangrijk is of was. In Broeinest bieden we je die gelegenheid. Wil je deelnemen? Stuur dan een e-mail aan jack@broeinest.org met de links naar de fragmenten, de volgorde, waarin je ze getoond wilt hebben en natuurlijk je naam. Als je het belangrijk vindt dat we ook het verbindende thema weten, dan schrijf je dat erbij. Voorwaarden: De videofragmenten moeten op YouTube of een andere vrij toegankelijke video-uploadwebsite te vinden zijn. Iedereen krijgt ongeveer 15 tot 20 minuten voor het tonen van de fragmenten en het bijbehorende verhaal.

 

 

Aanvang 20.00 uur Donderdag 29 juli 2010 20.00 uur

Broeinest, Kanaaldijk-Noord 11

Eindhoven

www.broeinest.org

Zaterdag 24 april: De man met de camera

Dziga Vertov
De man met de camera, 1928, 68 minuten Regie & scenario: Dziga Vertov Camera: Mikhail Kaufman Muziek: The Cinematic Orchestra Vertovs bekendste werk, samengesteld uit materiaal van verschillende cameracorrespondenten in heel Rusland. Mayakovski vatte Vertovs conceptie samen in de slogan: 'Kunst is geen spiegel die de historische strijd weerspiegelt, maar een wapen in die strijd'. De film toont een dag in een grote Russische stad - van het ontwaken van de eerste bewoners, via hun ploegendiensten, tot de vrije tijd met sport en andere activiteiten. De nadruk ligt op de ideale stad, samengesteld uit beelden van Kiev, Odessa en Moskou, waar alles gefilmd werd wat men tegenkwam. Door de montage werd aan deze beelden betekenis gegeven. Een interessant experiment dat cinefielen zeker niet mogen missen. Dziga Vertov is een pseudoniem van Denis Kaufman. Mikhail Kaufman wordt algemeen vermeld op de credits als cameraman. Meer informatie: http://www.cinema.nl/artikelen/2161365/draaiend-hoofd http://en.wikipedia.org/wiki/Man_with_a_Movie_Camera http://de.wikipedia.org/wiki/Der_Mann_mit_der_Kamera#The_Cinematic_Orchestra Broeinest.

 

zaterdag 24 april Aanvang 21:00 uur

Try-out \'Broederliefde\' door Attika

Attika speelt een try-out op locatie van de voorstelling: 'BROEDERLIEFDE’ een bewerking van Festen. Toen de vader stierf, werd de oudste zoon de macht en zeggenschap toebedeeld over het pension. Wanneer Helge, nu de patriarch van de familie, weet dat zijn kanker hem zal doden, wil hij het familiebezit verdelen. Hij viert groots zijn veertigste verjaardag met een feest voor het gezin. Het voetstuk waarop Helge geplaatst is brokkelt onder hem af wanneer zijn jongste broer een stuk familiegeschiedenis onthult. Een familietragedie met schurende humor. Gespeeld door: Maarten Boers, Geert Vermeegen, Tomm Velthuis, Ilona Huyben, Angelique Pijpers, Mira de Graaf, Inge Rooijakkers, Annelies Goudsmits, Timothy Flohr
Regie: Jurgen Zweemer
Decor: Tomm Velthuis
Fotografie en poster ontwerp: Bas Berends


www.attika.nu


We spelen op 25 maart in ‘Broeinest’, Kanaaldijk-Noord 11 te Eindhoven
aanvang 20:30
entree 5,- euro
Kaarten bij de ingang

Nieuwjaarsborrel / Aftrap Russische Avantgarde

Op vrijdag 12 februari gaat het Broeinest-project over de Russische avant-garde / futuristen met een korte introductie van start. Een kleine presentatie van de plannen voor het komende jaar en elkaar weer eens zien. We tonen enkele korte films, lezen enkele gedichten van Majakovski voor (in het Russisch en het Nederlands), er wordt een historisch kader gepresenteerd, er wordt met een theatertekst geëxperimenteerd en we presenteren foto's van Dorota Sobczyk. Op deze avond staat ook onze speciaal voor dit project ontworpen website online.


Jullie zijn welkom vanaf 20:00 uur.

LET OP: Ingang aan de Kanaaldijk-Noord 11 ! 

Voor elk wat wils

Het programma bestaat o.a. uit:

Muziek
Modder: een duo van buurmannen, Bardt van der Dennen en Ton Verbruggen. Een chemie, ontstaan onder één dak. Als ze spelen gaat het dak eraf. Drums, bas en syntheziser, in de traditie van Dethklok en Larry Graham.


 


www.myspace.com/moddermuziek

Theater
Superman: De mensen kijken niet meer omhoog tegenwoordig. Ze rennen met hun blik op de grond gericht van afspraak naar afspraak....Vroeger liet men alles waar men op dat moment mee bezig was vallen, en kreeg ik een staande ovatie. In die tijd moest het vliegtuig nog uitgevonden worden, er waren nog niet eens luchtballonen, maar ik vloog al rond. Geweldig vonden de mensen dat...toen hadden de mensen nog ontzag.www.dekwekerij.nl


Film
Cardboard is een experimentele korte film over karakters in de stad. Filmer Sjors Vervoort: "Karakters zijn voor mij erg belangrijk, omdat ze een bepaalde emotie of boodschap kunnen communiceren, die universeel is, ongeacht de culturele achtergrond van de ontvanger."

www.sjorsvervoort.nl


Opera
Jos van Deursen (zang) en Lizzy Kean (piano) brengen enkele liederen en opera-aria's ten gehore: "Morgen!" van Richard Strauss, "Pur dicesti, o bocca bella" van Antonio Lotti, "Dies Bildnis ist bezaubernd sch�n" uit Die Zauberfl�te van W.A. Mozart en een opera-uitvoering van de musical-klassieker "Maria" uit de West Side Story van Leonard Bernstein.

 


Vrijdag 18 September in Broeinest ! 

Broeinest op zondagmiddag

Nu eens een Broeinest-activiteit op de zondagmiddag:


16:00 uur
Huub Smit - Fremdk�rper 20 januari 2009, de inauguratie van Barack Obama. Sven mag erbij zijn, Dick ook. In een ruimte op het Capitool wachten we samen met hen op het moment dat de wereld voorgoed zal veranderen…Afstudeervoorstelling van Huub Smit (try-out). Uitvoering: Martijn Crins en Toon Ory. Na de voorstelling is er een kort nagesprek, de regisseur is erg benieuwd is naar de reacties van het publiek. Naar aanleiding van de commentaren kan hij nog aanpassingen doen tijdens de laatste repetities.

17:15 uur
Gebroeders Drap - Brommer "Op een dag koop ik een brommer en ik rij over je voet.'' Drie mannen vertellen met behulp van tekst en muziek het verhaal van een jongen die wraak neemt door een Puch te kopen. Een surreële, theatrale ballade over boosheid als brandstof voor een tweetaktmotortje.

Tekst: Twan van Bragt
Muziek en uitvoering: Gerrit Dragt, Martijn Crins en Twan van Bragt
www.myspace.com/gebroedersdrap

OF
17:15 uur
Bj�rn de Wildt � voorproefje op ‘Voor Yvonne’ Met “Voor Yvonne” gaat De Wildt op zoek naar de juiste verhouding tussen ervaring en verbeelding. Waar stopt het verhaal en neemt de persoonlijke ervaring het over en vise versa. Zie ook www.bjorndewildt.nl

Doorlopend: Kay Weijtens � expositie van vrij werk
Capturing moments and emotions is what life means for Kay Weijtens (1981). Experiencing and expressing feelings in different kind of ways: travelling, music (vocals Ass if 2001-2005), surfing, skating and painting. Using hard contrasts, (mostly) primary colours and synthetic high brilliance paint (also inks, oils and spray-paint). Since he was a little kid, he felt the love for drawing and painting, from 1997 till 2005 a lot of murals were made. Around 2001 he started to work on canvas, woods and steel.

www.kayweijtens.nl

Broeinest, zondag 15 februari 2009 vanaf 15:00 uur
Tenierslaan 13
5613DZ EINDHOVEN
www.broeinest.org

Aangezien we tegen etenstijd zitten wanneer we klaar zijn, zullen er wat hapjes zijn om de knorrende magen tot rust te brengen. 

Enter The Rat

Enter The Rat

Reports from the Beast

Is een reizende manifestatie met een tweeledig doel:
- aandacht geven aan een aantal kleinschalige culturele initiatieven
- aandacht geven aan onafhankelijke Chinese kunst en kunstenaars.

Enter The Rat zal Broeinest, Kelderman & van Noort en Flipside in Eindhoven bezoeken. Ieder initiatief heeft een speciaal programma.

In Broeinest worden er videofilms en videokunst vertoont. Kelderman & van Noort gaat voor typografie en bij Flipside maken we een live verbinding met Gangzhou, is de videopremière van het laatste verslag van Nieuw Brabants Front.

Op alle avonden is er Chinees bier en barbecue.

Broeinest Video en film vrijdag 28 november

Gezien de enorme technische capaciteiten van de Chinese video en filmmakers valt de originaliteit nogal eens tegen. Als goede kopieën van al reeds ouder en bestaand werk missen we vaak de persoonlijke touch van de maker. Op deze avond vertonen we een groot aantal films van jonge makers van de Kunstacademie van Gangzhou, waarin we duidelijk een eigen handtekening zien.
 

Flipside Reports from the Beast

Vrijdag 19 december

 

Op deze avond wordt er een live verbinding gemaakt met Gangzhou. Onze partner aldaar, Fuyan Avant Garde, zal vanuit hun eigen residentie, in de Pearl river delta, met performances, live video verslagen en allerlei andere kunstzinnige intermezzo's een paar uur durende uitzending maken. Vanzelf sprekend op groot scherm te bewonderen. Tevens zal het nieuwste docu-verslag van Nieuw Brabants front vertoont worden. Zij zijn met een selectie maar goed beslagen groep kunstenaars, in oktober jl., naar Gangzhou afgereisd. In een maand tijd hebben zij wederom een alles omvattende tentoonstelling in elkaar gedraaid. We zien het verslag van deze werkperiode en expo. Tevens zal er werk van Chinese kunstenaars vertoond worden, geeft Mona Zhimin Tang een muzikale performance en als toetje draait de video Non Store Shopping.

 

Alle avonden beginnen om 20.30 uur en zijn gratis.

Tevens zijn de avonden te volgen op www.citytv.nl

Hors d Oeuvre Varie TWEE

Ook voor deze avond zijn we op zoek gegaan naar nieuw en grensverleggend werk van jonge kunstenaars en -makers. Broeinest presenteert een avondvullend programma vol experimenten:

 

 MUTO van BLU
Streetanimation op het scherp van de snede. Experiment en vraagstelling hebben voorrang boven de bevestiging van straatclichés. BLU maakte deze animaties in Buenos Aires tussen de streetgangs die kunstenaars liever kwijt dan rijk zijn. Geen computeranimaties, maar degelijk handwerk www.blublu.org

 

MONOLOOG INTERIEUR van Minke Elisa Brands
Er staan zitelementen in de zaal, choreografe Minke Elisa Brands glijdt, speelt en verschuift deze alsof haar leven ervan afhangt. Op de achtergrond zijn haar hersenspinsels te horen. In Broeinest speelt Brands een deel uit de voorstelling Monoloog Interieur, een stuk over een vrouw van midden dertig die haar zaakjes op orde lijkt te hebben en alles heeft wat haar hartje begeert. Maar toch knaagt er iets aan haar...

 

TARGET OUT OFF THE BOX van Bram Snijders

Zeven korte videos. Het werk van Snijders is een mengeling van digitale technieken en analoog denken. Dit komt terug in het thema, de vorm of de sfeer van de videos. Door experimenten vindt deze mix steeds zijn eigen vorm. Er bestaan in zijn werk grote contrasten, bijvoorbeeld tussen "Brave leerling", waarin wordt uitgegaan van het materiaal en "Synaesthesia", waar digitale glitches tegenover menselijke en organische vormen staan. "Synaesthesia" is een quadrofonische video-installatie, die voor deze gelegenheid is teruggebracht tot één scherm. www.sitd.nl

 

VINEX
Tergend vrolijke en olijk droeve liedjes over het episch-kleinschalige geklooi van alledag door liedjesbouwer Michiel van de Weerthof, ergens tussen singer-songwriter en kleinkunst in. De live optredens van Vinex vallen op door de zelfgebouwde instrumenten, zoals het pompenorgel en de vélofoon, dat is hard werken! Gegarandeerd een onontkoombaar imperfect, maar sprankelend optreden. Live bestaat Vinex uit: Sander Linders: blikdrum, xylo, zang Jak Peters: bas, zang Rijnder Kamerbeek: toetsen, accordeon Michiel van de Weerthof: zang, pompenorgel, sax, accordeon, trombengel.

 

TRIFID
Ridder Tac en Beta 0.3 beleven diverse avonturen in en rond het Temporary Art Centre. De animaties zijn ontstaan uit een experiment: de combinatie van 3D-animatie en fotografische achtergronden. Inmiddels zijn er 5 episodes gemaakt. www.trifid.nl

 

PLAT LAND van Erwin van Amstel
De getoonde beelden zijn gemaakt tijdens een tocht door Friesland, waarbij Van Amstel op zoek was naar magische momenten die boven het vlakke land uitsteken. Door de open ruimte en de stilte krijgen onbeduidende momenten een dramatischer uitkomst.
www.erwinvanamstel.com

 

PEOPLE ARE...... Huub Smits en Ineke Wolters
Theaterexperiment, waarin het publiek een kijkje in hun bestaan krijgt.

 

TERUGWERKENDE KRACHT van Joep Jacobs
Binnen het thema "the new generation" is Jacobs vertrokken vanuit het begrip snelheid. Snelheid, omdat dat in de huidige, maar zeker in de nieuwe generaties overal om ons heen aanwezig is en onze levenswijze voor een groot deel bepaalt. Met dit project wil hij ons deze snelheid bewust laten worden. Het uiteindelijke product is een auto die opgewonden raakt als je achteruitloopt en wegschiet als de spanning is opgebouwd. Door de afstand die je achteruitloopt bepaal je de af te leggen afstand en snelheid. Op deze manier word je je bewust van snelheid met een knipoog, vanuit een kinderlijke blik. www.joep-jacobs.nl

 

Vrijdag 3 oktober vanaf 20:00 uur in
Broeinest, Tenierslaan 11-13, Eindhoven.
Entree: vrijwillige bijdrage
 

The Year Zero - toelichting door documentariemaken Wiek Lenssen

Vrijdag 23 November 2007,

 

is documentairemaker / schrijver Wiek Lenssen te gast in het Broeinest. Hij laat stukken zien over zijn film The Year Zero en vertelt over zijn ervaringen met twee Maja indianen die hij portreteerde.


The year Zero is een film over een geheimzinnige unieke bijeenkomst, diep in het Amazone-oerwoud van Colombia. Zo'n 400 indiaanse medicijnmannen en vrouwen uit het hele Amerikaanse continent voeren oeroude rituelen uit, voor de genezing van de aarde. Volgens veel Indiaanse mythen en profetieen staan we aan de vooravond van enorme gebeurtenissen, die, na een ongekend turbulente tijd, een gouden tijdperk van vrede en harmonie op Aarde inluiden.....

 

Aanvang 20 uur, toegang gratis (vrijwillige bijdrage in de kosten)

BROEINEST SPECIAL - Theater, animatie, expositie

Vrijdag 9 November 2007

 

Beestenfamilie

Een korte beeldende voorstelling over een eigenaardige familie in een opgesloten ruimte. De familie bestaat uit acteur en danser, een impressie van hun leefsituatie. Hij probeert haar op verschillende manieren buiten de ruimte te plaatsen. Zij is hier niet altijd van gediend en probeert hem weg te jagen.

 

De voorstelling gaat over mensen en de beperkte vrijheid die ze zichzelf en elkaar geven, in een stramien van het alledaagse ritme.

Concept / regie: Danielle Hooijmans

Spel / beweging: Charlotte Goeseart, Huub Smit

(mede mogelijk gemaakt door Fonds BKVB)

 

De tweede voorstelling op vrijdag is een performance:

Stijgen/Dalen

Maker: Susanna Maria Martha

(theater-) vormgeefster

De beeldenreeks is gebaseerd op de in Japan ontstane dansvorm butoh. De traning van de dansers is gericht op het gegeven transformatie. Ze draait om het overgaan van de danser als zichzelf in hetgeen wat hij/zij danst. Het wezen der dingen wordt gedanst. Zo danst men niet als een haan, maar men danst de haan.

Verder hebben we de premiere van de animatie Elephants Dream, de film die blender (Ton Roosendaal en consorten) heeft gemaakt. Deze film is gratis te downloaden (via orange.blender.org) en een aardig standje animatie binnen de mogelijkheden van blender.

Tenslotte is er deze avond een omlijstende expositie van tekenaar Raoul Smorenburg, afgestudeerd academie Antwerpen '07

 

Fetter Hase - Nina van den Houten

Mitten auf dem Acker fiel er zu Boden, das Blut flo� ihm aus der Nase, und er blieb tot liegen.

Standhase (detail) 2007 - Plantaardig vet en pigment op papier

 

Aanvang 20 uur, toegang gratis
 

Workshop Black Gospel

Vrijdag 8 Juni 2007

 

Vanwege het gote succes van de vorige keer, een herhaling van deze heerlijke workshop door de Rotterdamse Joany Muskiet. Begeleid door de klanken van haar pianist zal ook deze keer weer iedereen onder haar bezielende leiding aan het zingen slaan. Er is al veel belangstelling, wil je erbij zijn, verzoeken we je vriendelijk om je snel aan te melden! Bij 25 deelnemers stopt de inschrijving. De vrijwillige bijdrage aan de workshop bedraagt 5 euro (te betalen op de avond zelf)

 


Aanvang 20 uur
 

Antarctica

16 maart 2007

 

In 1987 startte de samenwerking tussen Mark Dijkstra (beeldend kunstenaar, performer en media-artiest), Petra Dubach (beweging), Mario van Horrik (geluid) en Tom Veeger (architect, lichtontwerper) onder de naam Antarctica.

Na een periode waarin allerlei mogelijke combinaties van de disciplines werden onderzocht en uitgevoerd in de vorm van performances, locatieprojecten, tentoonstellingen, installaties en concerten, volgde een periode, waarin werk gerealiseerd werd op basis van vooral afspraken m.b.t. structuren en tijdsindelingen, die simultaan verbeeld werden.

In Broeinest wil de groep een nieuw experiment aangaan: een simultane improvisatie zonder structurele afspraken; een opzet zoals gebruikelijk is in de geïmproviseerde muziek, maar dan met inzet en combinaties van alle door de groep gebruikte media: beeld, video, geluid, performance, beweging, objecten, etc.

Gezien de lange samenwerking van de leden belooft het een spannende gebeurtenis te worden; uitdagend voor het publiek en ook voor Antarctica.....

 

Aanvang: 20:00 uur
 

Von Goethe bis heute

Vrijdag 19 januari 2007

 

Een Broeinest productie over Duitsland. Een avondje op bezoek bij de buren: Hun muziek, hun tekst, hun taal. Wat weet je van Duitsland, wat eet je in Duitsland? Een eigen, kleine Broeinest-productie over het land van Merkel & Marx, Bayern & Bratwurst, Dirndl & Dachshund. Voor ieder wat wils: poëzie, zang, kennis, fotografie, eten & drinken.

 

Vrijwillige bijdrage in de kosten.

Vanaf 20:00 uur

Gilgamesj Epos

Vrijdag 17 November 2006

 

Meesterverteller/acteur Joop Keesmaat

Gilgamesj, hij die alles gezien heeft, is gebaseerd op een 4000 jaar oude tekst uit Mesopotamië (huidige Zuid-Irak). Net als de Griekse traditie, maar vele eeuwen eerder, geeft het Gilgamesj epos uitdrukking aan een tragisch levensgevoel. Koning Gilgamesj, een jonge en overmoedige held, krijgt door de goden een vriend, Enkidoe, toegewezen, waarmee hij op avontuur kan gaan. Samen verrichten ze heldendaden, verslaan monsters en tarten de goden. Wanneer Enkidoe sterft komt Gilgamesj in een diepe extentiële crisis terecht. Hij leert uiteindelijk dat hij zich bij de eindigheid van het leven moet neerleggen.

 

Bijdrage in de kosten: 5 Euro

Om 20:00 uur

FAIR TRADE - Handel op eerlijke manier bekeken

Vrijdag 13 Oktober 2006

 

Iedereen heeft er weleens van gehoord en Fair Trade producten zijn op steeds meer plaatsen verkrijgbaar.

Op deze Broeinest avond komen 3 initiatieven aan bod die op een Fair Trade manier werken, ieder met een eigen invulling van dit begrip.

Fair Wear � De Fair Wear Foundation is een initiatief van ondernemersorganisaties in de modebranche, de vakbeweging en maatschappelijke organisaties, waarbij deelnemende kledingbedrijven een gedragscode ondertekenen. Daarmee verplichten deze bedrijven zich om de arbeidsomstandigheden in hun fabrieken te inspecteren. En om verbeteringen door te voeren waar nodig.

Daari � een kleinschalig Eindhovense onderneming van 2 personen die via directe contacten producten uit India importeren en reizen naar India organiseren waarbij de deelnemers heel direct het dagelijkse leven van Indiërs ervaren.

De Wereldwinkel � Organisatie die al vele jaren de omstandigheden in de ontwikkelende wereld onder de aandacht brengt door de verkoop van producten uit deze landen. De producent ontvangt een zodanige prijs voor zijn product, dat hij een menswaardig bestaan kan opbouwen.

Op deze avond willen we niet zozeer de initiatieven tegenover elkaar zetten als wel tot een uitwisseling van gedachten komen over de zin en betekenis van deze initiatieven. Wat is onze verantwoordelijkheid t.a.v. de arbeidsomstandigheden, milieu en cultuur in een globaliserende wereld ?

 

Aanvang: 20:00 uur

Experiencing Israel and Palestine (impulses and impressions)

15 september 2006

 

Door de Duitse fotojournaliste Claudia Henzler

Het gaat hierbij om een beeldverslag van haar 8 maanden durende verblijf in Israël en de Palestijnse gebieden. Ze vertelt over haar ervaringen en probeert via haar contacten in het midden-Oosten en West-Europa vooral te zoeken naar de hoop in de wanhopige, bijna uitzichtloze impasse daar. Als "vredesmissie", haar benadering is zogezegd 'soft', maar misschien is dat nog wel de enige manier uit een situatie, waar geweld met geweld escaleert. In ieder geval een ingang voor een, naar wij hopen, interessante discussie.

 

De website van Claudia Henzler: www.faces-of-israel.blogspot.com

 

Aanvang 20:00 uur

Amnesty Schrijfactie

Vrijdag 30 juni, 20:00 uur

 

Op deze avond schrijven we t.b.v. verschillende gevangenen aan regeringen en instanties. En we kijken welke Amnesty-acties we mogelijk actief kunnen ondersteunen. We zijn een aantal keren bij elkaar geweest om aan de opzet van een zogenoemde dossiergroep te werken. Uiteindelijk hebben we besloten dat het dossier "Geweld Egyptische politiebureaus" te zwaar was voor de vier personen van de vaste kern (Noor, Lin, Jeroen & Harry). We gaan wel door met Amnesty-activiteiten in Broeinest. Je bent van harte welkom, ook als je incidenteel een bijdrage wilt leveren. In principe komen we eenmaal per maand bij elkaar (misschien houden we een zomerstop). Data zullen steeds via de mailinglijst bekendgemaakt worden.

 

Groeten,

Noor, Lin, Jeroen & Harry

Films van Harrie Verbeek

Vrijdag 9 Juni 2006

 

Drie films van de Nederlandse filmer Harrie Verbeek:

10 SECONDEN - 2001 - 21 minuten

Marcel wil de goede momenten uit zijn leven herbeleven. Een zoektocht met behulp van de computer lijkt hem dichterbij te brengen, maar brengt hem tevens op een dwaalspoor.

VERBORGEN TIJD - 2004 - 35 minuten

Een jonge vrouw probeert middels het maken van een videodagboek haar leven te begrijpen en heeft daarbij houvast aan de dagboeknotities van haar vroeg gestorven moeder. Een verstild portret over tijd, herinneringen en het belang van schoonheid en poezie.

UNDER THESE WINGS - 2006 - 21 minuten

Sarah en Lars ontmoeten elkaar in 1989 op de dag dat de Muur valt. Zij verliezen elkaar uit het oog. Zestien jaar later ontvangt Sarah een pakketje met foto’s van Lars. Ze is nu 32 en heeft een succesvolle carrière en toch blijft ze verlangen naar een ander leven. Ze herinnert zich de dromen en beloftes van die nacht.

 

Aanvang 20.00 uur

 

Voor meer informatie over Harrie Verbeek en zijn films:
www.harrieverbeekfilms.nl

Een tijd voor dronken paarden

Vrijdag 21 April 2006

 

Speelfilm in documentairestijl van Bahman Ghobadi. De film gaat over 5 kinderen die zich in het harde Koerdische bestaan proberen staande te houden. Gebaseerd op de jeugdherinneringen van de regisseur en gefilmd in het dorp waar hij opgroeide.

 

Aanvang 20:00 uur

Three Women in Broeinest

Woensdag 8 maart 2006

 

Is het een comeback of zijn ze nooit weggeweest? Hoe dan ook, een serie onverwachte ontmoetingen zorgde ervoor dat een nieuw project niet uit kon blijven. Het Three Women-verhaal bleek nog niet af te zijn. Het programma beschrijft de levenservaringen van drie vrouwen. Destijds zorgde het voor veel positieve reacties. Ook de voor die tijd nieuwe vorm "theaterconcert" baarde het nodige opzien. Als je elkaar uit het oog verliest en na jaren weer tegenkomt, blijkt er voldoende stof tot zingen. Wat kan er allemaal gebeuren in een mensenleven. Hoogte- en dieptepunten, passie en drama... Oude favorieten verwijzen naar het verleden en nieuwe composities vertellen het verhaal van de verandering.

 

Three Women: Janet Gilbert, Lizzie Kean en Beja Vogels

 

Vanaf: 20:00 uur
Bijdrage in de kosten: EUR 5,00